I väntans tider…

Duesenberg hemkommen. Foto: Karen Kuszli.

Den Svenska hindersäsongen är det fortfarande en bit kvar till. Vi räknar med start på Bro Park i början på maj. En arbetsgrupp har på uppdrag av styrelsen för Skandinavisk hindersport arbetat fram förslag till årets proppar. Styrelsen gjorde smärre förändringar i arbetsgruppens förlag och skickade in förslaget till propositioner till sportchefen. Vi hoppas nu att våra förslag i stor utsträckning tillgodoses och vi får rimliga förutsättningar för alla hästar som tävlar i sporten. Det finns en del att jobba på så att vi kan uppnå mål att få sporten att utvecklas på en rad olika plan, så att det kommer in nya hästar, nya ryttare, nya tränare, nya hästägare, mer publik till våra huvudevent. Och att vädret är med oss till Strömsholm (17 juni), dvs  regn i veckan och uppehåll på tävlingsdagen. Det är otvetydigt att GN-dagen är en av svensk galopps stora publikdagar!

Ny häst till stall Stora Skuggan

Dennis Persson inhandlade ny häst på Doncaster auktionen 25 januari. Duesenberg är en 6 val e. Elzaam (AUS) som har främst slätstarter på meritlistan (71 i OR vilket motsvarar ca släthandicap 75 här) men den har också ett par häckstarter med som bäst en fjärdeplacering. Tränare Karen Kuszli är så långt nöjd med honom. Det är en mycket snäll och behaglig häst att hantera, meddelar Karen.

Det bjöds på fler hästar av Svenskar men de tilltänkta prospekten blev för dyra. Agent på plats var Edgar Byrne som hjälpte till med sakkunnig selektion av lämpliga hästar.

De kommer fler auktioner, närmast Arqana 14-15 februari där bl a hindertränaren David Cottin säljer hästar från Equire Zingaro. Sen följer Ascot sales i mars och Doncasters stora auktion i maj.

Tester inför festivalen

Det blir allt intressantare inför Cheltenhamfestivalen. Förhandsfavoriter får bekänna färg och nya utmanare dyker upp – och det blev en överraskande fransk framgång på Cheltenham senast.

Förra lördagen (28e) var det en sk Trial dag på Cheltenham. Till programmet tillkom en viktig förhandslöpning som skulle ridits på Ascot förra helgen för ”Two mile chasers” – dvs rena sprinter distansen för hinderhästarna.  Och sen skulle Emma Lavelle tränade, populäre Paisely Park försöka sig på att vinna Cotswold hurdle – över lång distans –  för fjärde gången.

Angående festivalen, tidigare i vinter släpptes försöksballongen att den skulle vara över fem dagar, men efter kritik så droppades detta. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många högklassiga hästar. Och när anmälningslistorna till de viktiga löpen var anmälningarna färre. Man ställde frågan om festivalen var på väg att tappa i betydelse för tränare och ägare? I lördags var det i alla fall inte fel på publiktrycket, över 20 000 åskådare. Och då kan vi påminnas att att entrebiljetterna inte är billiga.

Ett stort publikevenemang som också är sportligt högkvalitativt, är Dublin racing festival som avhölls i helgen på Leopardstown. Vad sägs om åtta “Grade One” lopp och över €2 millioner Euro i prispengar. I löp programmet fanns Irish Gold Cup och Irish Champion Hurdle-löp som är prestigefyllda i sig men också värdemätare för Cheltenham! Dvs löp som både är championlöp och preplöp. Det säger en del om konkurrensen högsta nivån. Dock saknades många Engelska hästar på Leopardstown.

Från de gångna helgerna hamnade några löp och fina prestationer i blickfånget

Cheltenham (28 januari):

12:40 Glenfarclas Cross Country Handicap Chase:  Cross country chasen brukar inte gå denna tävlingsdag utan var en ersättning för den inställda tävlingsdagen i december och den skulle ingått i Crystal cup serien. Men Crystalcup.org är inte uppdaterad på ett tag så man undrar vad som hämt med serien. På Cheltenham festivalen kommer ett cross country löp ridas. Denna gång segrade Back On The Lash i en mycket jämn upploppsstrid. Favoriten, Gordon Elliot tränade Delta Work (e Network) slutade på 3e plats. Minella Times som vann GN på Aintree pullades upp – nu riden av Jonjo O’Neil jr – men var ju Rachel Blackmores ritt när hon sprängde glastaket för kvinnliga ryttare i GN. En häst som lättast fångar ögat är eleganta helvita Snow Leopardess genom att finnas med där framme i löpet och sin fina hoppning – men slutade denna gång på 6e plats. Stoet har löpt över Aintrees stora hinder flera ggr och vunnit Becher Chase och som bäst varit 8a i riktiga GN. Ägs av Andrew Fox-Pitt – bror till kände fälttävlansryttaren William Fox-Pitt – stoet är anmäld i riktiga GN… SN är Fox-Pitt egen uppfödning, där modern Marietta är drivande kraft. Vi minns att dubble GN vinnaren Tiger Roll brukade slipa formen inför GN på CC banan – och vann också.

Se löpet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/429033-glenfarclas-cross-country-handicap-chase-2

13:20 Albert Bartlett Clarence House Chase (Grade 1) Clarence House Chase, flyttades till Cheltenham efter att helgen ställts in på Ascot. Man trodde att löpet skulle bli en match mellan favoriten Energumene och Edwardstone. Det var dock Editeur Du Gite som förstörde festen till ett odds på 14-1. Editeur Du Gite kämpade sig uppför backen för att slå sig förbi Edwardstone och med Energumene som avslutande som avlägsen tredje. Det var en nedslående prestation av Willie Mullins-tränade Energumene. Men det var stor glädje för anknytningar till Editeur Du Gite där tränarsonen  Josh Moore, menade att han ”alltid trott att han var upp till den här nivån”.

Champion Chase på Cheltenham är nu helt vidöppen.

Se löpet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/428847-albert-bartlett-clarence-house-chase-grade-1-1

2:25 Paddy Power Cotswold Chase (Grade 2) Lucinda Russell tränade Ahoy Senor stod för en mindre överraskning här och stärkte samtidigt sina aktier i Cheltenham Gold Cup där oddset rasade från 50-1 till 10-1. Det var en ytterst rörd Lucinda  Russel som om tillägnade segern till sin far Peter, som dog i måndags. ” Han skulle vara väldigt stolt över mig idag, jag kommer verkligen sakna att inte ringa honom på vägen hem.”

Noble Yeats höll bra som trea men hotade aldrig hotade vinnaren, medan favoriten Protektorat blev fyra.

Se loppet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/429035-paddy-power-cotswold-chase-grade-2-1  

3:00 Cleeve Hurdle (Grade 2). En rörande eftermiddag kunde ha avslutats med en fjärde seger i stayer uppgörelsen Cleeve Hurdle-succé för publikens favorit Paisley Park, men han blev överraskad av den imponerande franska gästen Gold Tweet. Vinnaren gav oddset 14-1 men är inte anmäld till Stayers’ hurdle på Cheltenham. Möjligheten finns att efteranmäla, men det är dyrt påpekade tränaren Gabriel Leenders, ”vi är inte rika, men skall prata med ägaren”. Det var starka glädjescener för tränaren och jockey Johnny Charron. ”Det vore en dröm att få komma hit i mars”. Det ryktades att en av ägarna inte kommit igenom passkontrollen.

Se löpet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/425279-dahlbury-stallions-at-chapel-stud-cleeve-hurdle-grade-2-1

Leopardstown 4 februari

3:05 Irish Gold Cup (Grade 1) Galopin des Champs var utmärkt i Irish Gold Cup. Segern var värd €250000. Segern gav Willie Mullins sin 12:e vinnare i löpet. Han har nu favorit oddset 13/8 till Gold Cup på Cheltenham i mars. Inget snack egentligen.

Se löpet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/426786-paddy-power-irish-gold-cup-chase-grade-1

Leopardstown 5 februari.

3:10 Irish Champion Hurdle (Grade 1): Flerfaldige vinnaren Honeysuckle skulle upp till bevis för att säkra en plats i Champion hurdle, som hon vunnit tre gånger. Nu vann Mullins tränade State Man (Townend) före Honeysuckle (Blackmore). Hon gjorde det bra men förlusten innebär ändrade planer. Mares Hurdle på Cheltenham eller avelsboxen? State Man seglar upp som en allvarlig kandidat till Champion Hurdle och utmanare till favoriten Constitution Hill.

Se löpet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/426793-chanelle-pharma-irish-champion-hurdle-grade-1

3:40 Tattersalls Ireland Novice Hurdle (Grade 1). Mullinstränade Facile Vega (son till fantastiska Quevega) jagade sin sjunde raka seger men därav blev intet i ett lopp som reds i ett lite väl uppskruvat tempo. Det blev en annan Mullinstränad häst som vann Il Etait Temps (Danny Mullins).

Se löpet här: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/426794-tattersalls-ireland-novice-hurdle-brave-inca-grade-1

Willie Mullins dominerar sporten på öarna. Tycka vad man vill om det men vinnarna är fina!

Davy Russell tog paus i pensioneringen och vann några löp! men föll illa i sista löpet för dagen, men gick själv in i ambulansen.

Cheltenham om en dryg månad! Så spännande!

Dela detta inlägg