Upplopp för årets säsong

Last Reference vinner Lindarängens memorial. Foto Stefan Uppström.

För en dryg månad sen gick avhölls ett par av våra finaste hinderlöp: HM Konungens och HM Drottningens. Utfallet gick inte till hemmalagets fördel då gästande hästar tog bägge löpen. Al Zaraqaan från England kom närmast från en seger i en bra handicaplöpning på Newbury. Starke Her Him från Tjeckien visade enorm spurt och kunde vinna knappt före Luris Pegasus. Segern i GN var ingen slump, kapaciteten finns där.

Tyvärr så föll Kim Stern av i starten i steeplen på Three is Company. Vi behöver nog fundera på att hur man bäst startar med flagga. I England går hästarna framåt, i skritt eller trav, tillsammans, riktningsändringar som med voltstart undviks. Jockeys får två försök, innan det blir stående start. I fjol gav man dem bara ett försök men det ansågs inte vara lyckat.

Några hästar har utmärkt sig utomordentligt på sistone och under året. Monsieur Vic vann Berthram häcklöpning i Göteborg (1/10) och tog därmed sin tredje seger på häckarna. Last Reference har tagit två snabba segrar (2/10;16/10) (3 totalt i år). Last Reference är dessutom anmäld till Novisfinalen (30/10). Bägge torde bli kandidater för årets häst! I alla fall Monsieur Vic.

Och senast (16/10 kunde Three is Company lämna 2a plats spöket bakom sig. Seger i SHS – Silverkanna. Det har blivit hela nio starter på hinder i år för Mahleravkomman.

Three is Company får SHS silverkanna! Foto: Stefan Uppström.

Mutadaffeque var i Wroclaw (15/10) och gick i det stora Crystal Cup löpet. Niklas Lovén fick in Mutadafeque till en 6e plats och därmed också en bra ”matlapp”. Och Henrik Engblom red Her Him till en tredje plats. Men den stora framgången stod Christoph Roberts för som segrade med Haad Rin.  Största segern för Cricke”som han beskriver det här: https://jockeyklubben.se/cricke-det-har-ar-min-storsta-seger/. Resultat och länk till löpet finns här:

https://www.torpartynice.pl/en/gonitwy  (lopp 6)

Kommande söndag är det säsongsavslutning. I skrivande stund är inte startlistorna klara men se gärna kommentarerna om hästarna på Skandinavisk hindersports Facebooksida.

Där hittar ni också en inbjudan till Skandinavisk hindersports ”After Season Party” på söndag (30/10, 15 minuter efter sista löpet). Entusiasten Stefan Ratell har tagit initiativet till detta. Aktiva på alla plan i i hindersporten känner en särskild samhörighet och vi stöttar varandra i med och motgång, och festar ihopa!. Anmälan görs till mail: aekkonsult@yahoo.se  Sms: 0738-732057, helst senast tisdag  25/10.

Novisfinalen är särskilt spännande då prissumman är hela 100 000 kr. Sju hästar är anmälda.

På detta stadium vill jag lyfta fram enda konsortiehästen, Impact of Bloom, ägda av hinderentusiasterna i ”Jump for Joy”, där jag själv är delägare. Senast (1/10) var han lite ”valpig” i hoppningen men visade på bra  kvalitéer genom att ta 2a platsen bakom en imponerande Xit som han troligen får möta igen.

Avslutningsvis, så har hindersäsongen i England kommit igång på riktigt med Cheltenhams 2 dagars meeting, Fredag- Lördag. Var gång man kollar på löpen därifrån så växer hinderentusiasmen hos en. En häst som uppmärksammades stort var Pied Piper (uppfödd av Drottningen; numera tränad av Gordon Elliot). (https://www.racingpost.com/profile/horse/2951795/pied-piper/form) som redan nu nämns i förhandssnacket om Champion Hurdle i mars…

Se löpet här:  https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/415899-masterson-holdings-hurdle-2  

Jack Kennedy satt still till sista hindret och kunde sen rida för händer in i mål!

Frankrike kan också vara kul och följa. Auteuil har en super weekend 12-13 november, 48 timmar hinder:  https://www.evenements.france-galop.com/fr/48hobstacle?_ga=2.97545759.1029612545.1666528915-1048318651.1615318104

Det här kan hålla oss varma inför nästa säsong!

Dela detta inlägg