Svenska hindersäsongen har gått i vintervila, men…

Sista hinderloppet som var ett ersättningslopp för tidigare inställda Sorrento steeplechase fick bli ett öppet häcklopp för att få så många som möjligt att kunna starta. Hindersäsongen är kort hos oss och enda möjligheten i kalendern var att lägga den drygt två veckor efter ordinarie säsongsavslut. Nu kom frosten och ett tunt lager snö så det blev en blev det löpning på släta banan. Löpningen skall klassas som en NHF, National Hunt Flat Race för att kunna ingå i hinderstatistiken. Föreningen SHS arbetar för att se till att inställda löp faktiskt kan avhållas vid senare tillfälle eller att medlen omfördelas till återstående löp för året. Vi vill att de prispengar som skrivits ut, också skall vara möjliga att tävla om.

Nu bestämde vädergudarna att det skulle bli lite frost gjorde att vi fick lite känsla av vad sporten består av när dess huvudsäsong rids på vintern i Storbritannien, Irland och Frankrike. På en del banor används s.k. frost covers, som skall förhindra banan att frysa. Det är en bra försäkring när sporten är stor och man vill undvika förlorade tävlingstillfällen. Baninspektioner används flitigt, ofta på morgonen, så att tävlande kan vidtalas och slipper åka till banan.

Tidigare blev novisfinalen blev precis så bra som vi hade hoppats. Viktskillnaderna gjorde utslag på den mjuka banan, de två lågviktarna, Delux som vann och tvåan Latour kämpade om segern sida vid sida, 3an Sankt Peder, hade 8 kg mer och gjorde en storstilad insats med den belastningen

Uppmuntra nya ryttare

Nya, mindre erfarna ryttare på väg in i sporten behöver kunna få viktlättnad. Frågan är skickad till tävlings- och reglementskommittén – det inget som vi kan utlova till nästa säsong, men detta är en viktig fråga för att få in nya mänskliga aktörer i sporten. Jag förväntar mig inte att PA Gråberg eller Jakob Johansen skall ge sig in i hindersporten, men det finns jockeys med färre möjligheter i slätsporten som skulle kunna få  viktlättnad tills de tagit ett visst antal segrar. Nota bene så har franske stjärnjockeyn på slätt, Christophe Soumillon ridit enstaka häcklöp. Han har vunnit franskt Champion Hurdle (Grande Course de Haies d’Auteuil, 2010), utan viktlättnad.

Återkomsten

Henrietta Knight som tränade trefaldige Gold Cup vinnaren Best Mate har planer på att åter ta  ut tränarlicensen. När hennes partner, förre jockeystjärnan Terry Biddlecombe blev sjuk och senare avled (2014) så lämnade hon in tränarlicensen (2012) för att ta hand om honom. Deras partnerskap var en viktig del i framgångarna med bl a Best Mate.  Jag hade förmånen att få se Best Mate vinna sin tredje Gold Cup på Cheltenham, det var magiskt. Jag följde Best mate-resan ganska noggrant det året och lärde mig hur man ”managerar” fram en häst till de största löpen, ett fåtal väl utvalda förlöp, inte för mycket löpslitande och sen huvudlöpet. Det hände att han förlorade preplöp, bland annat mot mäktige Jair de Coget i Peterborough Chase. Sagan fick dock ett abrubt och tråktigt slut när han segnade ner i ett preplöp på Wincanton, året efter. Sportfans sörjde, men han hade gjort det så bra innan, och var älskad för det.

Henrietta Knight bedriver en pre-training verksamhet sen hon lämnade in licensen. Kunnande finns där och de forna adepterna vinner hos sina nya tränare. Logiskt att hon tar steget in igen. ”I miss the Buzz” säger 76-åringen till Racing post. Henrietta Knight var från början lärare och var en erkänd profil inom ridsporten, med en 12e placering i Badmintons fälttävlan.

Lärartakterna sitter i, se denna film där Henrietta berättar om olika delar av vad en ryttare och hinderhäst skall kunna:

Och här ett reportage med forne jockeyn Mick Fitzgerald hos Henrietta

Engelska hindersäsongen igång på riktigt

Med Cheltenhams tredagars meeting i helgen så har den Engelska hindersäsongen kickat igång på riktigt. Varje helg blir fina storlöp över hinder framöver. På Boxing Day, annandagen rids det på många banor. Största loppet King George VI Chase på Kempton Park.

På Cheltenham var det många fina löp och hästar som man kan följa, blev identifierade. På fredagen vill jag lyfta fram Glenfarclas Cross Country Handicap Chase, en cross country löpning på innerplan.

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/475146-glenfarclas-cross-country-handicap-chase-2

På lördagen reds den första stora handicapen för säsongen, Paddy Power Gold Cup. Missa inte Harry Cobdens mirakulösa ”räddning” på sista hindret!

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/469648-paddy-power-gold-cup-chase-premier-handicap-1

På söndagen har jag valt ut det välbesatta häcklöpet Unibet Greatwood Hurdle, om jag säger, intressant och man får vara beredd på det oväntade…

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/469649-unibet-greatwood-hurdle-premier-handicap-1

Niklas Lovén – årets jockey i Polen!

Vår svenske stålman, Niklas Lovén blev Champion hinderryttare i Polen och sen också utsedd till årets jockey i konkurrens med kollegorna som rider slätlöp!

Följande text kommer från Svensk Galopp/David Crona

”Juryns motivering

Juryn hade en diger uppgift när de skulle utse årets jockey. De landande i beslutet med följande motivering (engelsk översättning från polska):”

”…This time the Rider of the Year was Niklas Lovén, a specialist in racing with fences and obstacles. The Swede did something great this season, triumphing in four most important races of this type: Wielka Wrocławska, Wielka Partynicka, Crystal Cup and Wielka Służewiecka. It is feat worthy of real distinction, which, according to the Chapter, surpassed the achievements of riders participating in flat races – and it is from among them that the winner is almost always chosen. The winner nominated were also: Szczepan Mazur, Sanzhar Abaev, Sergey Vasyutov and Stefano Mura.”

I väntan på våren och vår egen tävlingssäsong, får vi följa hindertävlandet i England, Irland och Frankrike, det kan faktiskt ge energi och tillförsikt!

Dela detta inlägg