Kapplöpningar har ridits på Strömsholm sen 1800-talet. Men riktigt på allvar har det varit sen 1971 då amatörryttarklubben kunde arrangera ett svenskt Grand National med ett formidabelt vandringspris som erhållits av dåvarande Aintree banans ägare Mrs Mirabel Topham. En buckla som delats ut i ett riktigt GN i slutet på 1800-talet. Jag kan nog påstå att bucklan är nog bland de finaste vandringspriserna som delas ut i Sverige i sportsammanhang. Den är större och finare än Derbybucklan! Och von Rosens Pokal – som dock inte längre delas ut till svenska mästarna i fotboll pga. von Rosens nazistsympatier.
GN Bucklan. Foto AH.
Som barn följde jag Engelska Grand National på TV som kommenderades av Björn Zackrisson. Foinavans seger 1967 var särskilt anmärknings- och minnesvärd. Sen började Red Rum träda fram som en enastående häst som uppmärksammades i media. När SVT slutade sända GN så kunde vi i södra Sverige följa loppet på Dansk TV i några år. Bob Champions och Aldanitis triumf i GN och sjukdom överträffade det mesta.
Svenskt Grand National visste jag knapp att det fanns förrän en kompis uppmärksammade mig på att det sändes direkt. Och så började jag följa lördagskomben, och där fanns Champion Hurdle som spelobjekt. I gratisprogrammet fanns en kort förklarande text om vad Champion Hurdle var, och att det var en ganska ny löpning, dvs det kan ha varit 1978 – samma år som Star Cross vann, tränad av Björn Björkman och riden av Terje Dahl.
Att GN är svårt att vinna i Sverige som på Aintree speglas i att enbart tio segrar har tagits av tränare med svensk licens. Björkmans seger var den första. Ända fram till 2002, när Trinitro vann, dominerade Norska tränare som Terje Dahl och Nils Petter Bogen (12 st), och Terje Dahl tog dessutom tre ryttarsegrar. Men den Norska hindersporten har sakta förtvinat. Det sista Norska GN som reds, var nog 2002. Ett häcklöp avhölls senast i fjol, men det blir inga i år. Men hindersporten har fostrat efterföljare, som ”plantskola” för proffstränare som Lennart Sr Reuterskiöld, Roy Arne Kvisla, Patrick Wahl, Henrik Engblom, Tony Oscarsson, framlidne Tony Frick, Dennis Persson, blivande proffstränaren Christopher Roberts, Rune Haugen, Lars Kelp (som kommit runt GN på Aintree).
GN är svårt att vinna för svenska tränare. Det krävs en riktig stjärna. Lars Bäck hade fantastiske Mohini (1994), Horrible Hatter, 1997 tränad av Bo Helander segrade i ett mindre fält. Med Silent Keys så kunde Tony Oscarsson få in 2 segrar med sin adept, 2001 och 2003. Första segern omgärdades av dramatik. Tony föll av i Champion Hurdle och fick raskt engagera ny ryttare, David Dunsdon som visades banan när löpen pågick av Tony medelst pekande och muntliga instruktioner. Tony hade spår från avtrillningen, i blått och grönt på kläder och huvud. Löpet blev inte mindre dramatisk med bl a en häst som tog fel väg, gick in i Lilla Sjösvängen, bakvägen. Senare säsongen 2001 så trillade Silent Keys ut ur trailern på E4an, då reskamraten bankat sönder väggen. Svårt skadad med massor med skrapad hud så kunde han stå som segrare 2003. En än märkligare bedrift, av en hjälte.
California Son vann 2004, men tränare Katarina Stenefeldt var hemma med bruten fot. Hennes mor var på plats i stället, men trist för Katarina inte få vara med. I förhandssnacket vid grillen och ölen, var Dennis Persson, tvärsäker på vem som skulle vinna, och han fick rätt! En av jockeyvärldens roligaste figurer, Mattie Batchelor, red. Lights Out gav hemmatränaren Dennis Persson efterlängtade segrar med Niklas Lovén i sadeln. Sen dröjde det till 2018 när min Truckers Glory vann. Året innan hade jag köpt honom i Doncaster, men när budet klubbades visste jag inte om jag fått hästen eller ej. Men löparen med kontraktet kom till mig! ”Trucken” visade kvalitéer då han vann See-Jadgrennen i Bad Harzburg 2017. Året efter sin GN seger var han tvåa efter Tyska Serienlohn, sen var karriären slut. Äventyret som ridhäst fungerar väl för honom. Pandemin sänkte ett tävlingsår (2020) och de Burca tränade Reinvent vann 2021. Fjolårets segrare Her Him finns med i årets startfält!
Truckers Glory vid GN segern 2018. Foto Elina Björklund/Svensk Galopp
Den Norska dominansen i GN under de 30 första åren byttes ut till en rad segrare från Tyskland. Men med en minimal tysk inhemsk hindersport i dagsläget så saknas rekryteringen av nya hästar. Några tränare håller igång hinderhästar och köper nya, som Christian Freiherr von der Recke, Oliver Schnackenberg, Anna Schleusner-Fruriep – som alla finns med på GN dagen. På senare år så kommer fina hästar från Tjeckien och Polen med kunniga tränare som Greg Wroblewski, Irina Porkatova etc. Greg började på Täby en gång i tiden! Hindersporten är i högsta grad levande i delar av Öst-Europa. Möjligheterna att finna bra löp gör att man är van att resa till Italien och Frankrike. Konkurrensen är förstås hård, så starter där räknas.
Tio Svenska tränarsegrar i ett lopp som gått 51 ggr. En segerprocent på <20% ger svenska tränare en särskild utmaning. Men att utländska tränare vinner i Sverige är ingen nyhet. Vi ser det i slätloppen när prestige och stora prispengar står på spel, senast i söndags på Bro Park. Så för en svensk tränare är det särskilt åtråvärt att få vinna GN och ha bucklan under ett år! I år har Mutadaffeq (Karen Kuzli) visat på en utomordentlig form och verkar ha kvalitéer för att vinna mot det svåra motståndet. Men GN är längre, hindren annorlunda, svängarna fler, mer kan hända, detta öppnar upp för fler att kunna komma i mål först. Känslan att få vinna är enorm, känslorna överväldigar en, tårarna sprutar, så kändes det för mig 2018 med ”Trucken”. Jag är tacksam att få ha varit med. Min adept i år, Beatthebullet, har inte samma formrad som ”Trucken” hade 2018. Men han har tränat bra sista veckorna. Men han kräver en stark ryttare som orkar hålla igång honom och med i fältet, för trött blir han inte. Vi hoppas på en prisplats.
Mutadaffeq vid segern 24 maj. Foto Elina Björklund/Svensk Galopp
Pendangen till GN, Champion Hurdle, hade hela 15 anmälda hästar men till sist finns sju med på startlistan. Inget konstigt, det finns två hinderlöp till att välja på. Kvalitén på de startande går inte av för hackor. Fjolårsvinnaren Monsieur Vic (Dysell) är tyvärr redan struken! van der Reckes Cabot Cliffs fick franska formtalet 64,5 efter tredjeplats i Compiegne, vilket är riktigt bra, tyska hinderformtalet är mycket höga 84,5. Franska Gold Tweet fick franska formtalet 75 för insatsen i Stayers Hurdle på Cheltenham, dock i det slagna fältet, vilket säger en del om kapaciteten hos Cabot Cliffs. Impact of Bloom (Engblom) löpte helt jämt med Monsieur Vic sist och skulle han hålla jämna steg med Cabot Cliffs, så är han riktigt bra! Svårbedömda är Ivo (Alzbeta Faltejskova) som senast startat i Italien och kanske kan vara van vi det varma äder vi förväntas ha här på lördag. Orkan von Marlow har 62 i tyskt hinderformtal vilket antyder att han kommer finnas i det slagna fältet. Det blir ett riktigt högkvalitativt lopp i år! Även Domina (Patryk Wroblewski) är svårbedömd och kan ha förbättrats sen fjolårets starter i Tyskland.
Impact of Bloom (främst) vid andraplatsen 24 maj, då han besegrades av Monsieur Vic – som dessvärre är struken. Foto Elina Björklund/Svensk Galopp.
Novishäckloppet och Fam. Perssons minneslöpning kommenteras på Facebooksidan för skandinavisk hindersport.
Solen och värmen ställer till det. Banmästare Johan Persson kämpar med att få ut så mycket vatten på banan som möjligt. Men det är svårt när inget kommer uppifrån. Men Strömsholm kan överraska, regn och åska kan det bli plötsligt, hoppas bara det inte blir under tävlingarna, men gärna före.
Vi hoppas på en toppdag, med värdiga vinnare och goda förlorare. Strömsholm är unikt och traditionen måste leva vidare, skapa drömmar, känslor och upplevelser!
Väl mött på lördag