Säsongsstart här och säsongsavslutning på ”öarna”

I södra Sverige har våren varit på väg ett tag nu och efter senaste regnet rapporteras att gräsbanorna på Bro Park börjat bli lite gröna. Årets första anmälnings- och startlistor har tillkännagivits. Det blir en efterlängtad hinderpremiär på onsdag. Vi kan nog inte förvänta att formen på nån häst är på topp så här års, det höjer spänningen om vem som kommer först.

Lopp 6 Vårsteeplechase, ser ut att vara konkurrenskraftig där vi ser framemot. Att vi får in 7 hästar i loppet är säkert tack vare att man slipper värsta konkurrenen i novislopp, och det ger utrymme för nytillkomna.

Mr Suarez tar steget upp som elithäckhäst till steepleklassen, fungerar allt är han med i topp.

Även Liars Corner kommer från en bra häcksäsong i fjol och kan säkert göra sig gällande i debuten. Prestationerna i fjol var i huvudsak jämna och mycket bra!

Don Diablo skulle  få en genomkörare i ett 1600 m löp i onsdags, men ströks innan start, men fick klartecken från veterinär senare.

Boss Mans Ladder är erfaren men hade ett mindre lyckat fjolår men har laddat batterierna

Roxie Rose har kapacitet med vettiga placeringar på steeple under fjolåret

Nyimporterade Beatthebullet, har haft det motigt senaste året vid starterna i Storbritannien. Men har tidigare visat klass på häck och steeple. Visar han något av detta så är han nog med där framme.

Jungleland är i ny regi och “gamlingen” brukar visa sitt bästa om banan är mjukare.

Lopp 7 Novisserien häck. Här gäller för deltagande tränare se till att vara medlemmar i Skandinavisk hindersport för att räkna poäng i serien som ger ett fint pengapris!

Två steeplehästar, Muttadaffeq och Three Is Company, “tvingas” gå denna löpning då de uteslutits i Vårsteeplen som är en novislöpning. Men så ser det ut när det finns ett begränsat löpprogram. Bägge tar säkert denna start som förberedelse för kommande starter, som Grand National i juni.

Men vi riktar ljuset på 3 andra hästar som kan vinna här, även om det är osäkert inför säsongsdebuten:

Xit gjorde det mycket bra i häckdebuten i Göteborg i höstas där han slog Impact of Bloom som varit tvåa, två ggr på häck. Impact of Bloom har stärkts och hoppats under vintern och med en högre fart under loppet än i tidigare starter, kommer hans starka spurt kunna fälla avgörandet.

Duesenberg inköptes i Doncaster i januari och har två häckstarter med sig från Storbritannien. I senaste häckstarten var han 5¼ längder bakom vinnaren som har 111 i ”OR” (official rating) vilket antyder att han kommer kunna göra sig gällande på den formen!

Sweet Sid gjorde sin debut på häck i fjol och verkar ha tränat bra inför uppgiften, så vi kan nog förvänta en förbättring. Men rida 70 kg för ryttaren innebär en massa bly!

Med hyfsat mycket regn på första maj så tror vi nog att banorna kommer vara anständiga med en viss grad av mjukhet. Vi får avvakta vad man säger i banrapporten!

Säsongavslutning på ”öarna”

Sandown

Traditionsenligt så avslutas säsongen i Storbritannien med fina löp på Sandown. Vi fäster här ögonen på fina prestationer av Kittys Light (tränad av Christian Williams) som vann bet365 Gold Cup Handicap Chase över 5700m, bara en vecka efter att ha vunnit Scottish Grand National! Vilken prestation – se löpen här:

29/4: https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/440871-bet365-gold-cup-handicap-chase-premier-handicap-1

22/4 https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/437083-coral-scottish-grand-national-handicap-chase-premier-handicap-1

Paul Nicholls vann sitt 14e tränarchampionat och Brian Hughes vann jockeychampionatet

Punchestown

På Irland har Punchestown festival från tisdag till lördag med massor av högklassiga löpningar som inkluderar flera klasser för ston och unghästar. En sportlig godbit var Ladbrokes Punchestown Gold Cup som vi trodde skulle bli en uppgörelse mellan säsongens giganter Galopin des Champs och Bravemansgame. Men här blev svaret istället Fastorslow, riden av Sverigebekantingen JJ Slevin till 20 ggr pengarna. Se löpet här:

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/437495-ladbrokes-punchestown-gold-cup-chase-grade-1

Den nya säsongen för Britter och Irländare har egentligen redan börjat. De bästa ryttarna brukar semestra nån vecka eller två på nån soldränkt ö i Karibien eller nåt.

I Frankrike återstår ett av de finaste löpen i kalendern, Grand Steeplechase de Paris på Auteuil 20-21 maj. Så det går i ett.

Väl mött till årets hindersäsong!

Dela detta inlägg