Förutom Grand National på Strömsholm så är de båda kungliga löpningarna på Stockholm cupdagen HM Konungens pris och HM Drottningens pris säsongens sportsliga höjdpunkter. I propositionerna ges hästarna lika vikt förutom lättnad för ston och fyraåringar. Så vinnarna här kan kalla sig champions. De närmaste förebilderna är Cheltenhamfestivalens Gold cup (och Champion hurdle. Distanserna skiljer sig åt men viktförutsättningarna är i stort sett desamma. De engelska löpningarna är enbart öppna för femåringar och äldre medan de svenska är öppna också för fyraåringar. Gold Cup löps över 5300 m medan HM Konungens går över 4200 m och Champion hurdle går över 3300 m medan HM Drottningens går över 3800 m. På Cheltenham finns också ”sprintloppet” Champion chase över 2 miles och långdistansloppet för häckhästarna ”Stayers hurdle” över 3 miles. Kanske ni tycker det är förmätet att jämföra de Engelska och svenska upplagorna. I England/Irland kan vinnarna av dessa löp uppnå kultstatus; som Gold Cup vinnarna Arkle på 60-talet (3 segrar), Desert Orchid 1989, Best Mate (3 segrar), och senare stjärnor som Denman och Katu Star. Och de senaste årens absoluta häckdrottning Honeysuckle med sina 16 segrar på 16 starter. Kultstatus nådde Istabraq med 3segrar och Dawn Run som är unik med att även vinna Gold Cup.
Läge för nya Svenska hinderstjärnor? Vem axlar arvet från Light Out, Silent Keys, Mohini, Calvados, Berthram…
Det är inte läge att sia om framtiden, men det finns stjärnkandidater bland söndagens startande.
Löpningarna får en härlig inramning i och med att Kungen kommer och delar ut de kungliga hederspriserna. Kanske detta lockar några hästägare att vilja ha hinderhäst?
Mer om historien om de kungliga löpningarna hittar ni här: https://www.svenskgalopp.se/banor-evenemang/stockholm-cup/stockholm-cup-dagens-lopningar/
Hinderbanorna på Bro Park sköts med mycket omsorg och skicklighet av Gordon och John. Senaste veckan var flyttades sista hindret på upploppet då nog nån mård eller annat djur byggt bo där, vilket riskerade underminera marken vid hindret. Väl observerat och åtgärdat, allt för säkra banor.
Så var det Kevin Parkins tur att vinna en ”SeeJagdrennen” (på Cabot Cliffs), en av få kvarvarande löp av denna typ i Tyskland. Denna gång i Quakenbrück (4 september). Han sällar sig till gänget Niklas Lovén, Henrik Engblom, Johanna Hederström och Christoph Roberts (de senaste 20 åren). De tyska vattenpassagerna är mycket mer krävande än de franska, polska och italienska som jag sett. Värst var Hamburgs, där hästarna nästan fick simma. Tyvärr rids den inte längre. Kvar är Bad Harzburg och Quakenbrück.
Segergest av Kevin! https://www.noz.de/lokales/artland/artikel/knapper-sieg-fuer-kevin-parkin-im-artlaender-seejagdrennen-43104451
Bra dag på jobbet för Christoph Roberts dock utan att vinna i Wroclaw samma dag: På Facebook rapporterar Cricke: ”2a, 5a, 3a, 5a och 2a. Helt ok! Rejäla hinder 😅! 18 km löp och 78 hinder”
Resultat och video från löpen här: https://www.torpartynice.pl/en/gonitwy/2022-09-04/ Nu ser vi framemot söndagen med tillförsikt. Som vanligt kommenterar jag hästarna på Skandinavisk hindersports facebooksida.