Grand National 2023

Årets Grand National meeting har redan börjat. På torsdagen visade att formen från Cheltenham sitter i. Ryan Air Chase 2an för en månad sen, Shishkin spurtade ner Ahoy Senor (som föll i Gold Cup) Alder Hey Aintree Bowl Chase (Grade 1). Han imponerade så mycket så nu blir han en av favoriterna till King George VI Chase på annandag jul! Tyvärr så ströks Gold Cup 2an Bravemansgame pga ägarpoblem. Han var saknad!

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/438596-alder-hey-aintree-bowl-chase-grade-1-1

Champion Hurdle vinnaren Constitution Hill tog en ny viktoria William Hill Aintree Hurdle (Grade 1). Han har nu imponerande 7 segrar på 7 starter! Det såg lätt ut. Nicky Henderson och Nico de Bionville tog alltså en dubbel i dagens viktigaste löpningar. https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/438598-william-hill-aintree-hurdle-grade-1-1

I övrigt noteras att franskfödde men helt tyskstammade Zenta (e. Pastorius u. Zenturie – Tiger Hill) (Mullins/Mark Walsh) vann Jewson Anniversary 4-Y-O Juvenile Hurdle (Grade 1). Tysk avel levererar stayerhästar som är intressanta för hindersporten!

Randox Foxhunters’ Open Hunters’ Chase över de stor hindren vanns av Famous Clermont Mr William Biddick

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/435403-randox-foxhunters-open-hunters-chase-2

Fredagens tema är “Ladies Day”

Flera tusen damer klär upp sig, tar ett glas vin, och det brukar vara en best dress award. Många stiliga damer på plats alltså.

På löpprogrammet finns flera novislöp och det kan bli spännande och se vilka som blir morgondagens storstjärnor och följa dom vidare. Ett par löp som sticker ut är dessa:

3:30 Marsh Chase (Registered As The Melling Chase) (Grade 1) är kortare än tordagens långa Bowl Chase. Håll ögonen på Fakir D’oudairies som vunnit 2 tidigare upplagor, blir det en tredje seger? Senast fick han stryk av Pic D’Orhy som är tränad av Paul Nicholls som här kan få kompensation för tvångsstrykningen av Bravemansgame igår.   

4:05 Randox Supports Race Against Dementia Topham Handicap Chase rids över de stora hindren på ganska kort distans 4200 m är egentligen ett löp som är omöjligt att tippa. Men håll koll på Burrows Saint från Mullins stall.

Lördag är Grand National Day och med 40 startanmälda

Startlista finns här https://www.racingpost.com/racecards/32/aintree/2023-04-15/831493/

Ain’t That A Shame kan ge Rachael Blackmore ännu en seger i denna formidabla löpning. Hästen har väl frågetecken om distans, men formen är utmärkt med seger senast på Gowran Park.

Det kan bli Skotskt seger med Corach Rambler tränad av Lucinda Russel. Senat blev det seger i ett stort fält på Cheltenham och över lång distans (3 miles) men nu tillkommer minst en mile till…

Delta Work imponerade på cross country banan på Cheltenham, vilket är ett utmärkt sätt att förbereda sig för GN. Det bör inte finnas några problem med distansen heller!

Fjolårsvinnaren Noble Yeats finns med i diskussionerna. Fjärdeplatsen i Gold Cup säger mycket om hästens kapacitet. Sam Waley-Cohen red till GN segern, men pensionerade sig direkt efter segern. Numera håller Sean Bowen i tyglarna och det har blivit segrar efter fjolårets GN.

Från Mullins kommer Gaillard Du Mesnil och rids av stallets förste jockey Paul Townend. Segrade i ett långt amatörlöp och OR på 155 så finns klass och distansförmåga.

Jag vet inte om det var det första GN som jag såg på TV, men broder Lars visste vad det var och vi bänkade oss framför TVn i mars 1967 (jag var 9 år gammal) och såg Foinavon helt otippat vinna då alla andra hästar fick stopp på hindret efter Beechers. Jag tror Björn Zachrisson kommenterade.

Med GN i Svenska vardagsrum under en del år, så kom idén till ett svenskt GN på Strömsholm, med den famösa GN bucklan som skänktes av Mrs Topham som då ägde Aintree banan. Sen såg vi legender som Red Rum – som praktiskt taget räddade löpet med sina tre segrar. Och den fantastiska historien om Bob Champion och Aldaniti som överlevde svår sjukdom och skador för att sen vinna.

Historierna är många och varje löp brukar ha sin speciella anekdot! Vad kommer vi minnas av 2023 års löp?

Dela detta inlägg