Gold Cup Friday

Det är Gold Cup-dagen. En spännande vecka är nästan över och årets mest prestigefyllda hinderlöpning i Storbritannien skall avgöras Prestbury Park.

Torsdag “wrap up”

Det var i stort sett spel mot ett mål i landskampen mellan Irland och hemmanationen. Men på torsdagen kom reduceringsmålen, ett efter ett. Skeltons som levererade tre segrar under torsdagen, en för Nichols, Pauling och Scott. Medan Elliot och Cromwell segrade för Irland. I 1:30 vann vackra skimmeln Grey Dawning (Skelton) https://www.racingtv.com/watch/replays/14-mar-2024/cheltenham/1330,

i 2:10 Monmiral (Nichols), https://www.racingtv.com/watch/replays/14-mar-2024/cheltenham/1410   i 2:50 Ryan Air Chase vann Protectorat (Skelton) för samma glada ägargäng som för Monmiral, inkluderade legendaren i Manchester United Sir Alex Ferguson. https://www.racingtv.com/watch/replays/14-mar-2024/cheltenham/1450

Stortränaren Gordon Elliot kunde äntligen få en seger med Teahupoo i 3:30 Stayers’ Hurdle – efter 28 starter på festivalen. https://www.racingtv.com/watch/replays/14-mar-2024/cheltenham/1530

I 4:10 segrade Shakem Up’Arry (Pauling) ägd av förre förbundskaptenen i Engelska fobollslandslaget, Harry Redknapp. https://www.racingtv.com/watch/replays/14-mar-2024/cheltenham/1610

Landskampen mellan Irland och Britterna är nu 12-8, sju lopp kvar. Först till 14 segrar. Och det lutar starkt mot Irland, men det som såg ut som en utskåpning och stor kris för brittisk hindersport ser i alla fall ut att bli ett hedersamt nederlag.

100e Gold Cup

Det är Gold Cup-dagen. En spännande vecka är nästan över men det finns ingen tid att vara blå, eftersom ett blomstrande crescendo väntar på Prestbury Park.

3:30 Boodles Cheltenham Gold Cup Chase (Grade 1)

https://www.racingpost.com/racecards/11/cheltenham/2024-03-15/855716/

Galopin Des Champs (Willie Mullins) är tillbaka för att försvara sin titel. Hästen är i bra form med segrar på hemmaplan, Leopardstown, som i Savills Chase i december och februaris seger i Irish Gold Cup. Några av de svåraste motståndarna är från ju Irland .

I tränarintervjuer säger Willie Mullins: ”Min ägare och jag är på samma våglängd. Vi säger att oavsett vad som händer i år har vi redan en Galopin Des Champs Gold Cup på spisen. Att vinna i år skulle vara en bonus. Han var väldigt bra i de två Leopardstown-loppen i vinter men El Fabiolos miss i Champion Chase visade att allt kan hända.”

Kommentar: Galopin Des Champs  tog en klar seger i fjol. Sen dess har han varit slagen två gånger av Fastorslow men har sedan dess men tagit revansch.

Största utmaningen verkar komma från Fastorslow (Martin Brassil) (pappa till Conor Brassil som red 2 steeplar på Bro Park i fjol). Rider gör JJ Slevin som red som Fegentriryttare 2016 på Strömsholm och där även fick en uppsittning i ”Fam. Perssons”. Fastorslow har även opererats lätt i halsen sen Irish Cold Cup i början på februari vilket skall underlätta andningen.

I tränarintervju säger Martin Brassil: ”Han är en bra häst men det här kommer att bli det största testet i hans karriär. Jag vet verkligen inte hur han kommer att gå vidare eftersom det verkligen beror på hur underlaget är och hur loppet körs. Jag vill inte ha något regn för ju bättre marken är, desto bättre är hans chans. Jag tror också att ett ärligt lopp på riktigt skulle hjälpa honom.”

Kommentar: Fatorslow är pålitlig och har besegrat Galopin Des Champs i 2 av 3 löp. Men regn och mjuk bana talar emot då han går bäst på god bana.

Gerri Colombe från Gordon Elliott är en häst som ofta levererar på hög nivå.

I tränarintervju säger Gordon Elliott: ”Jag tror inte att Gerri Colombe var sig själv i Savills Chase i julas (när Galopin Des Champs vann). Hav var där nära att förlora andraplatsen också, vilket inte är likt honom. Han har ägnat hela sitt liv åt att nå mållinjen först. Hans sista 200 m är alltid hans bästa, men men så var det inte Savills på Leopardstown. Vi har fräschat upp honom och det har funnits ett datum i kalendern för hela säsongen och det är 15 mars. Vi har tränat honom speciellt för detta och vi tror att banan och resan verkligen kommer att passa honom. Jag börjar också tro att finare mark kan passa honom.”

Kommentar: Senast var det en stor skillnad mellan honom och Galopin Des Champs i den senaste löpningen. Kanske kan ett tuffare löpförlopp  kan passa bättre.

L’Homme Presse är tränad av Venetia Williams. Hästen är obesegrad på Cheltenham och trivs där men möter nu Galopin Des Champs som blir mycket svår att slå. Men speloddsen lockar. Han förlorade på Ascot (Ascot Chase, Grade 1)senast på en för honom för kort distans mot en för dagen mycktet bra häst Pic D’Orhy. Mjuk bana gynna honom men möter svåraste motståndet någonsin

Från ägarna är förstås tongångarna positiva, man tror på sin häst, ryttare och tränare på att det skall gå vägen!

The Real Whacker (Neville) verkar älska Cheltenham och mjuk bana. Senast 2a i Cotwold Chase (Grade 2). Han har varit bra i novissällskap men behöver vara förbättrad för att vara med i striden.

(intervjuuttalandena är hämtade från racingpost.com)

Corach Rambler (Russel) gör ett storstilat försök att vinna både Grand National och, något som bara legendariska Golden Miller och Escargot lyckats med. En tung bana passar inte och ett kraftigt test är inte nåt som man vill ha då fokus ligger på Grand National om en månad.

Bravemansgame (Nicholls) har varit 2a ett antal gånger nu och var så också i fjolårets upplaga. Galopin Des Champs blir mycket svår att slå!

Om en månad är det Grand National!

Dela detta inlägg