Festivalfeber, det är dags för Cheltenham  

Största hinderfesten

På tisdag börjar den stora hinderfestivalen, den största, på Cheltenham. Festen pågår i fyra dagar och avslutas på fredag, med höjdpunkten Cheltenham Gold Cup, den viktigaste och mest prestigefyllda steeplechasen som går att vinna i öriket och i världen! Hela 28 högklassiga löp skall ridas, de flesta med gruppstatus! Hemmalaget är förstås starkt men Irlandstränade hästar är mycket starka utmanare. Mycket handlar om stortränarna som Mullins och Elliot samt i flera fall, De Bromhead från Irland. Bland de brittiska tränarna måste Hendersson, Skelton, Nichols m fl. nämnas. Bland ryttarna så har Paul Townend många bra chanser som förstejockey hos Mullins, Nico de Boinville (Henderson) kniper säkert några segrar, liksom Rachael Blackmore, Jack Kennedy, och Harry Cobden (har 24% vinnare i år!) . Sverigebekantingen JJ Slevin kan knipa en vacker seger då han har chansen i Gold Cup på fredag med Fastorslow. En generation tidigare så hade vi Tony McCoy, Ruby Walsh, Barry Geraghty, som riktmärken! Det verkar i alla fall vara fler jockeyer som slåss om segrarna nu.

Spela och titta på löpen

Vill ni spela, så är det de fristående spelbolagen som gäller, spela och ni får se löpen direkt. ATG vägrar ta spel på hinderlopp. Med VPN kommer jag kunna följa löpen direkt på ITV vars utmärkta produktion ökar spänningen och njutningen. Massor med material och läsa finns på Racingpost.com och på https://www.racingtv.com/cheltenham-festival finns filmer och efterhandssändningar helt gratis 

Champion hurdle – tisdag

På tisdag rids säsongens viktigaste häcklopp, Unibet Champion Hurdle Challenge Trophy (Grade 1) (3:30 GMT). Tyvärr har den största stjärnan, obesegrad i åtta häckstarter, titelförsvararen Constitution Hill (Henderson) strukits. Detta lämnar fältet öppet för Mullinstränade State Man. Den enda som ser ut att vara i närheten är Elliotttränade Irish Point. Men en överraskning kan komma med sent insatta Iberico Lord (Henderson) ägd av storhästägare John McManus som fått betala 18000£ för den sena anmälan. Formen rapporteras stark efter segrar i två stora handicapper. Tyvärr lite rumphugget när bästa hästen saknas men vi kanske får se nya stjärnor tändas?

”The Cheltenham roar”

Första loppet för dagen som öppnar festivalen kännetecknas av publiken ”roars” när starten går. Alan Jack har berättat att för Irländarna är detta ett viktigt lopp att vinna, då de blir särskilt nöjda och festivalen är därmed räddad. De bästa noviserna bland häckhästarna på kort distans (2 miles) möts här i Sky Bet Supreme Novices’ Hurdle (Grade 1) (1:30 GMT). Irländarna har starka kort i Mystical Power (Mullins) är undan det magiska stoet Annie Power och en Grupp1 vinnare i vardande, dags nu? Tullyhill (Mullins) har imponerat på sistone i bl a listedlöp. Bästa brittiska hästen är troligen Jeriko Du Reponet (Henderson) med seger senast. En fin häst och på uppåtgående är Rachael Blackmore ridna Slade Steel (de Bromhead), men distansen kan vara för kort för denne

Nästa lopp för dagen är My Pension Expert Arkle Challenge Trophy Novices’ Chase (Grade 1) över kort distans , 2 miles, 2:10GMT. Mullins har här Gaelic Warrior som gynnas av mjuk bana, vilket det lär bli! Men måste få sin ”act together”, varning? Hunters Yarn (Mullins) vann i hand senast på Fairyhouse och man tror den har mer och ge, uppåtgående alltså! Mullins tredje deltagare är Il Etait Temps som utvecklas bra som steepler och vann en Grade 1 på Irland senast, men tidigare haft svårt på Cheltenham.

Festivalens första handicap Ultima Handicap Chase (Premier Handicap) 2.50 GMT, är särdeles svårlöst med hela 23 hästar på startlinjen. Britterna har här chanser med Kim Bailey tränade Chianto Classico och Trelawne. Mullins och Elliot laddar med Meetingofthewaters och The Goffer. Bra odds ger Famous Bridge (Nickey Richards) som gillar mjukt!

Close Brothers Mares’ Hurdle (Registered As The David Nicholson Mares’ Hurdle) (Grade 1) 4:10GMT handlar mycket om Lossiemouth (Mullins), vann på festivalen I fjol och ingen star emot!

Ytterligare två löp rids under tisdagen. Boodles Juvenile Handicap Hurdle (Registered As The Fred Winter),  är ytterst svårtippat med 22 hästar till start, men passa på franska gästen Milan Tino som gillar mjukt och tränas av Noel George & Amanda Zetterholm – en svensk koppling alltså. Och de kommer inte till Cheltenham för en utflykt, det bevisade de på Annandagen med Il Est Francais seger på Kempton i en grade 1 löp.

Dagen avslutas med Maureen Mullins National Hunt Challenge Cup Amateur Jockeys’ Novices’ Chase (Grade 2) en tribut till matriarken till Mullinsklanen, Maureen Mullins som avled för ett kort tag sen 94 år gammal. Apple Away (Lucinda Russel) står hela dagen och lite till i den 6000 m långa steeplechasen

Jag återkommer i morgon tisdag om onsdagens löp där höjdpunkten är ”steeplesprinten” (2 miles) Queen Mother Champion Steeple Chase (Groupe1).

Dela detta inlägg