Det 50:e Svenskt Grand National till Engblom och De Burca

Vid årets Grand National-dag på Strömsholm reds fyra hinderlopp, och för Henrik Engblom slutade det med 2 segrar och 2 andraplatser, inklusive vinst i Det 50:e Svenskt Grand National med Kahlil De Burca-tränade Reinvent, som ägs av Mariano Commercial Ltd.

Crin Au Vent med Kim Stern tog täten direkt från start och hoppade mycket bra hela vägen, följd i början av Accelerate och Boss Mans Ladder, och med Mutadaffeq och Reinvent i god anslutning. Den tyske gästen Tegerek blev tyvärr stående i starten och förlorade många längder, och efter att han hade hoppat några hinder valde Luca Murfuni att pulla upp och utgå.

Reinvent och Henrik Engblom hade arbetat sig allt närmare från sin köposition, och på allra sista biten in mot mål kom han upp jämsides och förbi ledaren, till seger med en längd före en mycket tapper Crin Au Vent och, en bit ner, Boss Mans Ladder, Mutadaffeq och Accelerate.

Tränare Kahlil De Burca var märkbart tagen efter segern och hyllade såväl ryttaren som sin personal och sina ägare.

-Jag är så tacksam över att få vara en del av detta, och det är ett privilegium att få komma hit och vinna årets största hinderlopp. Reinvent har bara gjort tre starter ”under rules” men han har vunnit point-to-points på Irland och den längre distansen idag passade honom fint.

Reinvent och Henrik Engblom.
Strömsholm 210619
Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
Reinvent och Henrik Engblom. Strömsholm 210619 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Champion Hurdle till Norge

Tinolo och Christopher Roberts hoppas häck efter Wontgetfooledagen och Henrik Engblom.
Strömsholm 210619
Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
Tinolo och Christopher Roberts hoppas häck efter Wontgetfooledagen och Henrik Engblom. Strömsholm 210619 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Det 43:e Svenskt Champion Hurdle såg länge ut att gå samma väg, då Engblom/De Burca startade favoriten Wontgetfooledagen som ledde övertygande fram till ingången av sista varvet, där Tinolo och Christopher Roberts tog över och sedan avgjorde loppet med ett halvvarv kvar. Den tyska gästen Feuerblume kom med en fantomspurt på upploppet och knep tredjepriset på mållinjen före Point Taken, medan Arctic Waltz fullföljde till femte och sista plats.

Tinolo ägs av Mr Ascot och tränas av Cathrine Erichsen i Norge. För Cricke Roberts var det andra fullträffen i loppet, då han även vann 2018 med familjens Luris Pegasus.

-Tinolo är en härlig häst, så lugn före att han skrittar på lång tygel, och så full fart i loppet. Han blev lite osäker när han blev ensam i front, så jag hade gärna haft sällskap lite längre, men det gick bra ändå.

Perssons till Skara

Three Is Company och Elliot Öhgren vinner Familjen Perssons Minneslöpning. Strömsholm 210619 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Elliot Öhgren bor och arbetar numera på Irland hos hindertränaren Willie Mullins, men han var hemma och gästspelade på Österängen och fick god utdelning med två segrar. Den första togs med Lars-Åke Enströms Three is Company, som ledde varje meter av den 3500 meter långa steeplechasen Familjen Perssons Minneslöpning. På sista halvvarvet blev han dock envist uppvaktad av Steccando från team Engblom/De Burca och när målet nåddes skiljde det inte mer än en halv längd.

Lars-Åke äger och tränar ju även GN-trean Boss Mans Ladder och hade en fin debut på Strömsholm.

-Elliot red ett klockrent lopp och hästen hoppade bättre än någonsin. Detta var min största seger hittills. Nu är jag taggad på att ta ut min egen ryttarlicens igen, kommenterade han.

Elliot vann även Måns Alexanderson Memorial med Tobias Hellgrens Ferryverygood, men detta är ju en slätlöpning över 3300 meter. Därmed får han behålla vandringspriset ett år till.

Dagens andra fullträff

Liars Corner och Henrik Engblom vinner Novishäcklöpningen.
Strömsholm 210619
Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
Liars Corner och Henrik Engblom vinner Novishäcklöpningen. Strömsholm 210619 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

I Novishäcklöpningen blev det ännu en fullträff för tränare Kahlil De Burca och Henrik Engblom, nu med Liars Corner som också ägs av Mariano Commercial Ltd. Efter första varvet tog Liars Corner över ledningen och släppte ingen i närheten, även om Incognito försökte tappert på sista varvet. Chamseddine Badr fullföljde till tredjeplatsen medan Insidious hamnade lite på efterkälken och avstannades efter drygt ett varv.

-Det ser ut som om jag startade fel häst i Champion Hurdle, kommenterade Kahlil De Burca efteråt.

Henrik Engblom vann alltså två av hinderloppen och blev tvåa i de andra två, vilket gav honom Staffan Möllers vandringspris till dagens bästa hinderryttare.

Dela detta inlägg