Debriefing – GN

Inget snack om saken. Det blev ännu en fantastisk GN dag på Strömsholm. Vi fick se ett mycket bra löp och en mycket spännande uppgörelse. Mutadaffeq riden av nestor Niklas Lovén – i kanske hans bästa ritt någonsin i GN. Tränare Karen Kuzli kunde formtoppa hästen till rätt tillfälle så att han till slut kunde slå kvalitativa Molly Power och genuine Wutzelmann. Jag vill nog påstå att Mutadaffeq gjorde det så bra att han räknas till en av de bättre vinnarna de senaste åren. Motståndet var bättre, och alla var med till upploppet. Att som svensktränad häst vinna GN är inte lätt, Mutadaffeq är den elfte svensktränade vinnaren på 52 avridna löp.

Mutadaffeq och Niklas Lovén hoppar jordvallen snäppet före Molly Power och Jan Odlozil. G Construct det 52a Svenskt Grand National. Strömsholm 230617 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Senast var det Reinvent (2021), som under sin alltför korta karriär, segrade, men det internationella motståndet den gången var begränsat. Tegerek från Tyskland var löpovillig och pullades upp.

Min egen Truckers Glory hade det enklare, som bara mötte svensktränade hästar 2018. Och 2019 förlorade han efter strid mot Tyske Serienlohn.

Lights Out (Dennis Persson) mötte internationellt motstånd vid sina 2 segrar. Det var motstånd i form av vinnaren (2007) Neptunes Joly och Glückstag.

I år var det hög kvalitet på sporten, det var mycket välridet och det blev en välförtjänt hemmaseger.

De båda fyrorna (dömd dödlöpning), Three is Company och Beatthebullet gjorde inte bort sig utan var med länge och reds föredömligt av Elliot Öhgren och Matthieu Havart.

Champion Hurdle lovade mycket med hela 15 hästar på anmälningslistan men till sist, efter 2 strykningar kom fem till start. Jättefavoriten Cabot Cliffs som kunde vinna lätt.

I Familjen Perssons kunde den andra hästen från stall van der Recke, Evander vinna överlägset. Både Cabot Cliffs och Evander reds av Kevin Parkin. Evanders formrad var tämligen blank, avstannad, tappat ryttaren, en 5e långt efter, men det hindrade inte hästen att prestera nu, på Strömsholm. När han senast vann 2021 fick han en rating (OR) på 132 vilket borde fått alla varningsklockor att ringa hos tipsters. Kanske blir han en av hästarna att slå i nästa års GN? Hästarna ägs av bl a Stefan Ahrens tillika president i Bad Harzburg Rennverein. Vi lär få se dessa hästar där! Nån Svensk som vill ta sig an utmaningen i Bad Harzburg?

GN 2024

Omedelbart efter GN är det dags att fundera på nästa års GN. Hästar brukar återkomma till Strömsholm. Säkert siktar Karen och Dennis på nästa års upplaga med Mutadaffeq, och sannolikt även Three is Company och Beatthebullet. Don Diablo och Leo the Lion kanske har kanske mognat till större uppgifter då. Återstår att se hur resten av säsongen artar sig för dessa. Och kanske nån av ej nämnda (ursäkta) gör ett försök! Finns det nån nykomling?

Min Beatthebullet, som kom till stallet 1 april, förbättrade sig mycket i träningen de senaste veckorna. Frågan är om han kan bli ytterligare 15 längder bättre, dvs vara jämförbar med Mutadaffeqs prestation. Träningsupplägget funkade i alla fall. Och Matthieu Havart gav honom en mycket bra ritt, Merci!

Dela detta inlägg