Ärorika och fina vandringspris

Gyllene hästen är en av våra mest anrika löpningar. Vandringspriset är en härlig och stor bronsstatyett.

Fina vandringspriset Gyllene hästen.

Gyllene Hästen reds första gången 1896. Loppet har inte riktigt ridits alla år men nästan. En utförlig berättelse (av Björn Eklund?) publicerades i programmet när loppet gick på Strömsholm för några år sen – följ länken:

https://www.svenskgalopp.se/nyheter-och-media/stromsholm-lordag-dags-for-septembergaloppen/

Onsdagens häcklöpning, Calvados memorial, har initierats av Stefan Ratell som ägde Calvados under en stor del av hans framgångsrika  häckkarriär.

Stefan sponsrar med  vandringspris och minnespris till segrande ägare, segertäcke, segerkrans och prisrosett till segrande häst, pris till Bäst gjorda häst (träckaren). I programmet finns en kort beskrivning av Calvados karriär och människorna bakom honom. https://cdn.svenskgalopp.se/racecards/gallop/sport/596419.pdf

Att få en löpning uppkallad efter sig är en värdig hyllning till denna verkliga hinderkejsare.

Niklas Lovén – vår sports suveräna altmeister vann i Merano i söndags i en Cross-country löpning över 4100 m på hästen King Artur (tränad av Pavel Poles). Niklas red som vanligt, bakom ledarna för att från sista hindret gå fram till segerposition! Se loppet här – Niklas i orange dress!

Upprörda aktiva

På sociala media diskuteras mycket det upplägg som Maria Lamm bedriver i samarbete med Kahlil de Burca. Hästar tas in och ut på Lamms träningslista i samband med start. Många är upprörda över förfarandet då de Burca har stora skulder till Svensk galopp. Och Svensk Galopp jobbar faktiskt på att lösa problemet, men av juridiska skäl går det inte säga nåt mer om det. I alla fall så är 15 av hästarna utbjudna på auktion, bl a startklara hinderhästen  Early Voice. Även Liars Corner finns med, men denna har inte startat sen i höstas. Länk till internet auktionen finns här:

https://bbag-sales.hsr-auktion.de/catalog/Od5tT1ji3Vh

Behålla hästen i galoppsporten genom hindersporten

Jag hade nyligen ett samtal med nämnde Stefan Ratell. Han menar att med fungerande hinderbanor på plats är det dags att mer aktivt börja marknadsföra hindersporten. Sporten behöver fler aktörer, fler hästar och hästägare. En viktig målgrupp är hästägare/tränare som har hästar som är ”uthandicappade”, dvs har. svårt att vinna då motståndet är för svårt i dess löpklass, eller helt enkelt hästar som behöver göra nåt annorlunda för att få löplusten tillbaks. Detta ger tillfälle för hästägare att få se sina hästar mer på kapplöpningsbanan och inte ständigt köpa in nya (dyra) hästar. Stefan hade även en rad idéer för att synliggöra hindersporten mer. Vi inom SHS tackar för alla goda initiativ och idéer ar det vidare på vederbörligt sätt.

Efter onsdagens hinderlöp får vi vänta till3 september för fjärde häcklöpningen i novisserien i Göteborg och sen väntar ”mästerskapslöpningarna”, dvs alla hästar har samma i HM Konungens steeplechase och HM Drottningens häcklöpning på Stockholm cupdagen 19 september. Väl mött till dess.

Dela detta inlägg