After season för oss, men allvaret har precis börjat 

Här skulle jag rapporterat om hindersportens After season fest , anordnad av trevlighetsfenomenet Stefan Ratell som tog det utsökta initiativet till detta på sista tävlingsdagen för säsongen. Men Stefan blev sjuk efteråt och så bilder och rapport får vänta. Därav denna försenade krönika

Säsongens sista hinderlöp blev en mångsidig upplevelse för hinderälskarna med det drama som sporten innebär. Här fanns ett fall där både häst och ryttare klarade sig oskadda, och spänning in till mållinjen. Inget tvivel om att sporten bjöd på sig själv ordentligt. Skönhet, spänning och dramatik. Innan löpet, på alla förväntningar hos ägare, tränare, ryttare, och publik och spelare. Efteråt, glädjen hos vinnarna, eller hos dem där man fått en oväntat bra prestation. Och sen kamratskapet, där man delar med- och motgångar och förenas i en gemenskap som inte finns i den vanliga galoppen.

Novisserien gav extra nerv

Det som såg ut som en två-hästars uppgörelse blev en tre hästars där Patrick Wahl-tränade Mr Suarez och Kevin Parkin segrade och där Impact of Bloom lagt in en mycket stark spurt till andraplatsen. Impact of Blooms konsortieägarna gläds och hästen får nu jobba vidare på att stärka sin kropp och hinderteknik.

Mr Suarez vann Novisfinalen (foto: Elina Björklund)

Christopher Roberts blev ryttarchampion, trots fallet på Xit. Niklas Lovén var med i striden men fick ge sig till en 3e plats och det räckte inte i championatstriden. Stort Grattis till Christopher!

Henrik Engblom har fått prischecken från SHS på 10 000 kr som vinstrikaste tränare i novisserien. Detta är välförtjänt då han också är den som har bidragit med flest starthästar vilket ju var syftet att stimulera till. Totalt deltog 16 tränare i seriens 7 löpningar och 40 starter har gjorts.

Henke får prischecken, Flankerad av K-B WIrenståhl och Jesko von Koenigsegg. Foto: Elina Björklund

Lite i skymundan så red Niklas Lovén i Wroclaw i fredags 11 November – och han tog in en vinnare: https://www.torpartynice.pl/en/gonitwy – Grattis!

Framåt

Vintern är en tid för analys och planering. Det finns flera spännande planer för att stärka och stimulera vår sport. Plan skall utarbetas, propositioner skrivas, idéer stötas och blötas. Det blir mer rapporter om detta längre fram.

Toppsport i Frankrike och England

På Auteuil var det 48 timmar hindersport. Största höjdpunkten var grupp 1 steeplechasen Prix la Haye Jousselyn (5500 m) som i år vanns av Figuera (e Yeats) som är en AQPS, dvs inte ett renodlat fullblod utan den gren/ras som är specialavlad för hinderlöp. Segern var värd 234 000 Euro och det var andra raka segern för den högkvalitativa sjuåringen, som varit med på högsta nivå ett tag men fick nu till sin andra seger i grupp 1. Den första var för fyraåringar. Se loppet här

I England börjar det snackas om hästarna som kan göra sig gällande i julhelgens stora hinderlöp och  till Cheltenhamfestivalen i mars

Det snackas en del om Bravemansgame (tränad Paul Nichols) som vann Charlie Hall Chase (Grade 2) på Whetherby 29 oktober. Tränaren menade att det är en häst att räkna med i King George VI Chase på Kempton på Boxingday (Annandagen). Se loppet här:

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/417000-bet365-charlie-hall-chase-grade-2-1

Den gångna helgen var det ett tredagars meeting på Cheltenham. På lördagen reds den första stora handicapen för de bättre steeplehästarna, Paddy Power Gold Cup Handicap Chase. Vet du inte resultatet, så kolla videon om du kan se vem som vinner till sist…

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/415133-paddy-power-gold-cup-chase-premier-handicap-1

I en trial löpning inför Arkle Challenge Trophy i mars, för novishästar fick vi se en imponerande vinnare i Banbridge tränad av Joseph Patrick O’Brien och riden av Sverige-bekantingen JJ Slevin (red på Strömsholm 2015 i Fegentriloppet och i Fam Perssons; Ivy st Martin).  

https://www.racingtv.com/videos/watch/horse_racing_replays/419042-from-the-horses-mouth-podcast-arkle-challenge-trophy-trial-novices-chase-november-grade-2-1

Vi noterar också att vit färg numera används på hindrens fasta delar, där det tidigare varit orange…  man fann att hästar inte så lätt uppfattar orange mot grönt. Se mer här:

Dela detta inlägg