Cheltenhamfestivalen – Hinderhästarnas VM och fest för hinderälskarna!

Cheltenhamfestivalen samlar publik utöver det vanliga. 55-65 tusen åskådare per dag i fyra dagar för att se världens bästa hinderhästar göra upp om penningstinna lopp. Det hela liknar en uppgörelse mellan Storbritannien och Irland men även franska hästar ger sig in i leken.

Tränare Willie Mullins väntas dominera med sina många, högkvalitativa, hästar. Men andra tränare har mycket bra hästar som kan ta de stora loppen. Tränarveteranen Nicki Hendersson har nog bästa hästen i Champion Hurdle. Vår egen Elliot Öhgren jobbar hos Mullins men är tveksam om han kommer till Cheltenham. En av hans passhästar är anmäld, Haxo. Om den startar blir det troligast på fredagen i lärlingsloppet. Landskamp mellan England och Irland lär i år bli det en kamp mot Willie Mullins, inte ens den samlade tränarkåren i England kan klara att slå Mullins. I alla fall så låter förhandssnacket.

Det skrivs oerhört mycket om festivalen så den här krönikan har inte ambitionen att vara fullständig på något sätt. Kolla på www.racingpost.com för aktuella nyheter, startlistor, resultat och kommentarer. Startlistorna är inte klara än. Jag försöker uppdatera facebooksidan så ofta jag kan under veckan!

Under festivalen är varje dag en fest på sina egna meriter. Varje dag har ett huvudlopp i championklass och där flera ramlopp är Grade 1 eller 2. Och prispengarna är stora och en stor fest för aktiva, ägare och publik. Festivalen har kommit dominera sporten så mycket att det höjts röster om att det kanske blivit för mycket av det goda och att det drabbar den ”vanliga” sporten….

Tiderna är GMT så lägg på en timme för svensk tid.

Tisdag 14 mars:

3:30 Champion Hurdle är dagens huvudlopp. Här snackas det nästan bara om en häst, Constitution Hill (Henderson) – har fem raka segrar och senast var han en bra vinnare Kempton i Christmans Hurdle (Grade 1). Han är en massiv favorit till 1/3. Men Mullins har State Man som också är en segermaskin och vann Irländska Champion Hurdle i början av februari. De senaste två årens vinnare, Honeysuckle, står över Champion Hurdle i år utan tar sig an andra ston i Mares Hurdle (4:10) som hon vunnit flera gånger. Det handlar om att vinna och har man förlorat 2 ggr på raken så vill man hitta löp som kan vara lättare att vinna.

1:30 I Sky Bet Supreme Novices’ Hurdle har Facile Vega har ett betydande favoritskap i). Som namnet antyder så är han en son till fantastiska Quevega som hade 16 segrar på 24 starter varav 13 segrar på 16 häckstarter, med 3 segrar i Grade 2 löpningen Mares Hurdle. Sonen Facile Vega hade 6 raka segrar till dess han svek senast på Leopardstown, i dock ett överpacat löp. Stor favorit nu till oddset 15/8. Men det finns tvivlare som undrar om man fått ordning på hästen på bara en dryg månad då han var tidigt slagen.

Onsdag 15 mars 2023

3:30 Betway Queen Mother Champion Chase är rena getingboet med fjolårsvinnaren Energumene (Mullins), Tingle Creek vinnaren Edvardstone (Alan King) och Editeur de Gite (Gary Moore) som vann senast på en Grade 1 löpning på Cheltenham senast. Det blir en härlig duell för steeple-sprinters – över 2 miles.

I Glenfarclas Chase (Cross Country Chase) (4:10) är Delta Work (Elliot Gordon) favorit. I fjol slog han stallkamraten och dubble Grand National vinnaren Tiger Roll. Han gick sen vidare till att blir trea i Grand National. Även i år har han anmälan i GN, även i den Irländska upplagan.

Torsdag 16 mars.

I Stayers hurdle (3:30) ser vi franske utmanaren Gold Tweet (G Lendeers) som senast slog publikfavoriten Paisley Park (Emma Lavelle). Gold Tweet efteranmäldes för stora pengar. Härligt med denna utmaning och breddning av sporten!

I Ryan Air Chase har Nicki Henderson ytterligare en bra chans till en Grade 1 seger med Shishkin, favorit (8/11) då han övertygande vann Betfair Ascot Chase.  

Fredag 17 mars

17 mars är också St Patricks Day då Irlands national helgon firas med den berömda svarta drycken och en härlig stuvning med lamm eller fläsk med soda bread därtill.

Boodles Cheltenham Gold Cup ) (3:30) Galopin des Champs (Mullins) är stark favorit här men Nichols håller sin adept Bravemansgame högt. Han vann King George VI Chase på Kempton i julas. Nichols brukar veta vad han pratar om. Och de andra i löpet har goda chanser: A Plus Tard, Protektorat, Ahoy Senor, Noble Yeats (vann GN i fjol) med flera kan vinna på sin dag! Det blir en mäktig kraftmätning!

Förutom landskampen, så är det stor ära att vinna ryttar- och tränarchampionat.

Ha en god Cheltenhamfestival. ITV sänder men då krävs VPN uppkoppling på England, eller så kan man betala på Racingtv.com om man vill se löpen direkt, i efterhand är det gratis. Sen har vi det trevliga initiativet med från Svensk Galopp att få PGA i Bara att visa fredagens ITV sändning – Se: https://pgaswedennational.se/erbjudanden/galoppsondag/

Dela detta inlägg